A cikkhez

5 módszer a szókincs növelésére – a siker kulcsa a Scrabble-ben

Hogyan bővítheti szókincsét? Készítse el szókincsét és nyerjen Scrabble-t. Hogyan lehet jobb a Scrabble-nél?

Szójátékként a Scrabble leginkább az egyes játékosok szavainak mennyiségére támaszkodik. Neki köszönhető, hogy képesek cselekedeteiket a táblán szereplő helyzethez igazítani és tudatosan játszani. Széles és változatos szókincsével minden bizonnyal könnyebb játszani és nyerni a Scrabble-nél.

Mi a teendő, ha nem vagyunk biztosak a szókincsünkben? Milyen tevékenységek segíthetik annak bővítését, és ezáltal hozzájárulhatnak a Scrabble-nél elért sikeréhez?

Íme néhány gyakorlati módszer a szókincs növelésére és a Scrabble mesterré válásra!

1. Először is – olvasni, olvasni és újra olvasni

Nyilvánvalónak tűnik, de nincs jobb módszer a szókincs bővítésére, mint az olvasás. Először is – irodalom. Még a legnépszerűbb, szórakoztató könyvek tömeges közönség számára is. Még bennük is sok olyan szóval találkozhatunk, amelyeket vagy korábban nem ismertünk, vagy amelyek nem voltak a fejünkön.

Természetesen az irodalom és a különféle magas színvonalú publikációk itt hatékonyabbak lesznek, de ne aggódjon emiatt nagyon. Először is ki kell alakítania az olvasási szokást. A szavakra akkor emlékezünk a leggyorsabban és legtermészetesebben, amikor összefüggésekben látjuk őket használni. Ezért nem annyira fontos, hogy mit olvasunk, amíg megpróbálunk minél többet olvasni.

Idővel ez szokássá válik számunkra, és az új szavak és összefüggéseik megismerése igazi öröm lesz. Akkor csak egy lépés van a Scrabble képességek jelentős fejlesztésétől.

2. Szótár és szinonimák használata

Amikor írunk valamit – legyen szó akár jegyzetről, riportról, akár privát üzenetről -, érdemes megnézni a szótárt. Ne korlátozzuk magunkat a számítógép helyesírás-ellenőrzésére. Jó szokás rendszeresen ellenőrizni az általunk használt szavak definícióit és lehetséges szinonimáikat.

Ennek köszönhetően a mindennapi kommunikációnk hatékonyabbá válik. Azt is láthatjuk, hogy mondhatunk és írhatunk is néhány dolgot másképp, mint gondoltuk. Ez egyértelművé teszi állításainkat és vonzerejüket a címzett számára.

Mindezek eredményeként, ha a szavakkal is ilyen módon lépünk kapcsolatba, növeljük hatékonyságunkat a Scrabble-nél.

3. Új szavak gyakori használata

Amint megismer egy új szót, érdemes a fejébe írnia a használatával. Ha ezt nem tesszük meg, akkor az gyorsan elmozdulhat a fejünkből. Nézzünk szembe konkrét kihívásokkal. Próbálja meg naponta legalább egyszer használni egy új szót egy beszélgetés, e-mail vagy csevegés során. Természetesen minél természetesebb, annál jobb.

Jó ezt a szót önmagában is megismételni, vagy elmélkedni eredetén. Vagy használhatja az emlékeztetőket, hogy hasonlóságokat keressen egy új szó és egy már ismert dolog között – és így jobban emlékezzen rá.

4. Keresztrejtvények megoldása

A keresztrejtvény a Scrabble nyilvánvaló őse, és a keresztrejtvények megoldása kétségtelenül segíthet a játék megnyerésében. A keresztrejtvények természetesen arra késztetnek bennünket, hogy nyerjünk forrásokat – szótárak, meghatározások, enciklopédiák. Ily módon bővítik ismereteinket, beleértve – nagy részben – a szókincset is.

A szavak keresztrejtvényekkel való összefüggésében való megkönnyítése a későbbiekben is könnyebben használható, amikor a Scrabble-t játszjuk.

5. Gondolkodás a szavak eredetére

Úgy tűnik, hogy a szavak etimológiájának felkutatása és mérlegelése nyelvész feladata. Mindazonáltal lenyűgöző és fejlődő is lehet. Megtanít a történelemre és a nyelv egészének működésére.

Ha elolvassa, hogy az általunk használt szavak honnan származnak, megtanulhatjuk azok további jelentését és szinonimáit. Az ilyen ismeretek minden bizonnyal segítenek emlékezni az új szavakra, és később használni őket a Scrabble játékakor.