A cikkhez

8 érdekes tény a Scrabble-ről, amelyek meglepnek

A Scrabble egy olyan gazdag történelemmel rendelkező játék, amely annyi nyelvi változattal rendelkezik, hogy mester-, doktori-, sőt kollektív tudományos tanulmányok is készülnek róla az egész világon. Természetesen nem minden ilyen információ érdekelheti az átlagos literak játékost, de köztük lesz néhány olyan íz, amely valóban meglephet … Vagy segíthet jó benyomást kelteni egy buliban vagy egy első randin!

1. Scrabble állt elő a munkanélkülivel

Ha jelenleg munkanélküli vagy, és úgy gondolod, hogy elszalasztotta az esélyt, kövesse nyugodtan Alfred Mosher Butts-t. Az 1930-as évek elején a férfi nem találta a helyét az amerikai munkaerőpiacon. Oktatásából építész volt, de nem talált megfelelő munkát a szakmában. De nem adta fel. A társasjátékok szabályait elemezve felvetődött valami új alkotás ötlete. A kezdetek nehézek voltak, mivel sok vállalat elutasította ötletét. Végül azonban talált valakit, aki hajlandó befektetni a pénzét a projektbe. Azt hiszem, nehéz tagadni, hogy ez a háborúk közötti időszak egyik jobb befektetése volt.

2. A játék szerzője évi 50 000 dollárt keresett szerzői jogokból

Ha már a Scrabble szerzőjével vagyunk, nehéz nem is említeni a keresetét. Természetesen magasak voltak, de a mai profit szempontjából Matel és Hasbro nem tűnhet annyira kielégítőnek. Az eladott egységenként 5 cent nem sok, még akkor sem, ha figyelembe vesszük a hatalmas mennyiségű eladott Scrabble-egységet. Ráadásul a szerzői jogok már 1974-ben lejártak. Buttsnak nem kellett aggódnia a mindennapi élet miatt, de mindenképpen számított rá.

3. A játékértékesítés 100 millió példány … és csak 1993-ig

A későbbi nyelvű kiadások több tucat év alatt fokozatosan jelentek meg. A második világháború előtt a játékot főként az amerikai piacon értékesítették, Lengyelországban pedig 1989 után elérte a legnépszerűbb csúcsot. Az elmúlt mintegy tucat évben az online Scrabble-ekvivalensek piaca is hatalmas szerepet kezdett játszani. És végül hatalmas összeg kezdett keresni mobilalkalmazásokat. Ez egy külön megbeszélés témája. Elég azt mondani, hogy manapság minden klón (hivatalos vagy nem), mind hagyományos, mind elektronikus (beleértve a mobil) verziókat is, ma már tízmilliókat adnak el … évente.

4. A játéknak van egy változata, amely teljesen kiküszöböli a véletlenszerűség elemeit

Bár a Scrabble egy olyan játék, amelyben a véletlen sokkal kevésbé számít, mint más hasonló társasjátékokban, itt is van egy véletlenszerűség. Van azonban a játéknak egy olyan változata, amelyben egyáltalán nem fordul elő. Ezt úgy hívják A “belga” játék, amelyben a játékosok ugyanazt a burkolólapot használják, így pontosan ugyanolyan esélyeik vannak a lehető legjobb eredmény elérésére. Bár a játékmenet akkor igazságosabb, kevésbé látványossá teszi, ezért sokkal kisebb rajongótábora van.

5. Az örmény nyelvet 146 lapkával játsszák

A csempék száma kissé eltér a különböző nyelveken. Többnyire 100 körül ingadozik (lengyel – 100, angol – 100, francia – 102 stb.). Azonban örmény nyelven 146 van belőlük! A “szappanok”, azaz üres lapok a készletben akár 3-ban is megtalálhatók. A mező is nagyobb – 17 csempe és 17 csempe mérete van. Még mindig nem a legnagyobb Scrabble …

6. Az egyik Scrabble variációban akár 25 betűs szavakat is összerakhatsz!

Igen, ez nem hiba. A Scrabble ritkán használt, nem hivatalos változatában a tábla mérete 25 és 25 mező között van, ami elméletileg lehetővé teszi akár annyi betűből álló szó elrendezését. Sok nyelvben ez pusztán hipotetikus lehetőség. Lengyelül, angolul vagy franciául léteznek ilyen szavak, de ezek nyelvi szörnyek, amelyeket nehéz összeállítani, többek között a név elérhetetlensége miatt – elvégre legalább négy mozdulatra lenne szükség az összerakáshoz. A legegyszerűbb módja németül lenne, de itt is a 25 betűs zsákmányok még ebben a Scrabble-variációban is igazi ritkaságnak számítanak.

7. Az első világbajnokságot 1972-ben játszották Franciaországban

A játék sajátosságai megkövetelik, hogy a versenyeket csak egy meghatározott nyelven folytassák. Emiatt lehetnek világbajnokságok angol nyelven, világbajnokságok olasz, orosz, holland, lengyel stb. Az első ilyen rangú versenyt azonban nem az USA-ban vagy Nagy-Britanniában, hanem Franciaországban rendezték. Ez már 1972-ben volt. Az angol ajkú játékosok 1991 óta, a spanyol játékosok pedig 1997 óta versenyezhetnek.

8. A Scrabble amerikai elnökök, színészek és teniszezők játéka

A Scrabble játékosai között, akik magas szintű játékmenettel foglalkoznak, a világ szinte minden szakmájának képviselői vannak. A színészek rajongtak a Scrabble iránt – Jennifer Aniston vagy Richard Burton, Nixon elnök vagy Oprah Winfrey tévés személyiség. Martina Navratilova, a címadó teniszező szintén nagyon jól teljesít a Scrabble-ben. A legendás cseh lány nemcsak a pályán, de a Scrabble deszkán is szeret nyerni.

Talán keresztrejtvényeket készítesz? Próbáld ki ezt az ingyenes online keresztrejtvény készítőt – Puzzle Maker.

Vagy talán keresztrejtvényeket fejtesz meg? Nézd meg a szabad weboldalt, amely segít megoldani bármely keresztrejtvényt https://mots-croisés.fr/.

Ha lengyel nyelven fejtesz meg keresztrejtvényeket, ajánljuk ezt az oldalt https://krzyżówka.pl/.

Szeretsz Scrabble-t játszani? Próbáld ki ezt az egyedi eszközt a győzelemhez minden játékban – Tricher au Scrabble.

Vagy talán szükséged van a szövegben lévő szavak megszámolására? Ezt megteheted a Conta Parole segítségével.

Szavakat és betűket is megszámolhatsz a Contador de Palabras segítségével.