A cikkhez

Egy bizonyos szójáték jelensége, amiért szeretjük a Scrabble-t

A Scrabble az egyik legnépszerűbb szójáték a világon. Létének csaknem 90 éve alatt sikerült megszereznie a játékosok szívét szerte a világon. Az eredeti és klónjai, mint például a Literaki, minden korosztályban, nemben és lakóhelyen egyaránt elnyerték a társasjáték-rajongók körét. Miért történt ez? Miért szeretjük annyira betenni a szavakat a betűkből? A válasz erre a kérdésre nem egyszerű …

Miért olyan népszerű a scrabble? Ezek csak szavak betűkből

A Scrabble-jelenség különböző módon magyarázható. A népszerű társasjáték iránti érdeklődés annyi oka van, hogy nehéz legalább néhányukat rövid cikkben megvitatni. Természetesen a megfelelő nyelvi kompetenciákon alapuló verseny szempontja rendkívül fontos. A legtöbb hagyományos társasjáték szabályai, amelyek akkor voltak a legnépszerűbbek, amikor Alfred Mosher Butts a Scrabble-t 1931-ben létrehozta, többé-kevésbé véletlenszerű cselekvések végrehajtásán alapultak, például dobtakocskát vagy más kártyát. A kulcselem itt a véletlenszerűség eleme volt, amely bár mindenki számára hozzáférhetővé tette a játékmenetet, azt jelentette, hogy a játékosokat semmilyen módon nem mozgósították képességeik növelésére vagy nem jó teljesítményre.

Természetesen a Monopoly-t hasonló időben alapították. Itt kevésbé volt fontos a véletlenszerűség eleme (bár fontossága nem volt teljesen marginális – a legjobb irányító játékos, balszerencsével, nem képes átlagos riválisokkal megnyerni a játékot), de ahhoz, hogy jó eredményeket érjen el a játékban, természetesen teljesen más tehetségeket kell felmutatnia mint Scrabble-vel. A Monopoly egy társasjáték, amely hatékony közgazdászokat, olyan játékosokat népszerűsít, akik meg tudják jósolni az ellenfél lépéseit, és elegendő tőkével rendelkeznek. A Scrabble úttörő volt, mert ez lett az első ilyen népszerű szójáték – és ezért a nyelvi kompetenciákra, azaz a bölcsészettudományokra összpontosított, szemben a pontos ismeretek monopóliumával.

Példák a scrabble alternatíváira

A kártyajátékok természetes vetélytársa volt a Scrabble-nek is. Sokaságuk sokféle játékmód kipróbálását tette lehetővé egy szettel. Néhány játék nagyobb képességet igényelt az ellenfél következő mozdulatainak kitalálására, mások a valószínűség matematikai számításait, mások pedig arra korlátozódtak, hogy mindent a sors kezében hagyjanak. Ezt a szórakozást definíció szerint főleg középkorú és idősebb férfiak gyakorolták. A fentiekben már felvázolt egyéb, az akkor népszerű játékok többsége, nevezetesen a Scrabble, az egalitarizmus eleme között is nagyon fontos volt a különbség – hamar kiderült, hogy mindenki által szeretett játék, kortól, társadalmi helyzettől, nemtől, végzettségtől vagy szakmától függetlenül. Természetesen a humanisztikus képességekkel rendelkező játékosoknak volt a legnagyobb esélyük a győzelemre, de bárki, aki ismerte legalább a nyelv azon alapvető nyelvtani szabályait, amelyen a Scrabble adott verziója készült, élvezhette a játékot.

Annak ellenére, hogy a játékosok nyelvi képességeire összpontosítottak, a Scrabble nem játék véletlenszerűség nélkül. Ez nem befolyásolja azt a tényt, hogy egy gyenge játékos képes lesz legyőzni egy tehetséges versenyzőt, de lehetetlenné teszi mindkét fél számára, hogy egyenletes szinttel jósolják a végeredményt. A táblán az elrendezés is teljesen más lesz. A nyelvtől függően akár több millió különböző szó is lehet. Ha ehhez az összes lehetséges kombinációt hozzáadjuk, kiderül, hogy annak a valószínűsége, hogy ugyanaz a játék megismétli önmagát, lényegében nulla. És ez egy újabb érv arról, hogy a Scrabble-t a világ minden táján szereti a játékos.

Scrabble mint társadalmi elem

Az utolsó fontos kérdés valószínűleg az interakció szempontja. Függetlenül attól, hogy online játszunk-e Literakival, vagy barátokkal élünk, a játék arra készteti, hogy megismerje az ellenfél szokásait. A győzelemhez ismernie kell stratégiáját, kedvenc mozdulatait … és a leggyakrabban elkövetett hibákat. Ekkor a pusztán sport szempontokról van szó. Mindezek mellett a Scrabble egyben nagyszerű társasjáték is, egy esély arra, hogy jobban megismerje partnerének vagy barátainak szokásait, és egy módja annak, hogy kreatívan elinduljon a partija.

A Scrabble-jelenség végtelenül megmagyarázható. Valószínűleg mindegyikünknek más és más magyarázata van a jelenség megértésére. Mindannyiunknak el kell ismernünk azonban, hogy ha egyszer beleakad, nem lehet továbbmenni anélkül, hogy több játékot játszana ebben a játékban. De miért? Ezt a kérdést mindenkinek magának kell megválaszolnia … lehetőleg úgy, hogy a legjobban megszerzett szavakat rendezi a betűkből!